Uncategorized

This McLean Kitchen Remodel Pays Tribute to the Homeowner's Love of Amish Craftsmanship – Northern Virginia Magazine

Rustic meets refined on this renovation for a household of six.
By
When Julie and Michael Carr determined to renovate the kitchen of their McLean residence, their imaginative and prescient was clear. Neglect shiny and new. They wished one thing that felt a bit extra “lived-in.” One thing tracing again to Julie’s roots.
“Julie grew up in Lancaster County, so she developed an actual love for Amish craftsmanship,” explains Allison Shortmeyer, the inside designer on the challenge. “To pay tribute to her previous, we labored with an Amish cabinetmaker to create the kitchen island and moist bar, and so they’re the actual stars of this area.”
Whereas the general renovation does characteristic basic white cabinetry and oil-rubbed bronze {hardware}, using the reclaimed Pennsylvania barnwood helps carry classic allure to the challenge.
The hotter-toned white cupboards fall proper on par with present developments within the trade, says Shortmeyer, who says that heat whites, taupe, and mushroom-colored cupboards are very in proper now.
“Individuals need to really feel cozy of their areas,” she provides. “Shiny white kitchens will at all times be basic, however the present pattern is admittedly all about heat proper now.”
With pure grey tones to it, the barnwood options assist loosen up the area. Along with the island and moist bar, the attractive wooden was additionally positioned on the hood above the oven.
“It’s very modern,” says Shortmeyer. “In some way, they had been in a position to give this rustic barnwood a really refined really feel.”
The sunshine-stone backsplash, quartz counter tops, and refinished flooring additionally helped brighten up the as soon as darkish and closed-in area.
“The earlier glassed-in atrium was transformed into a correct sunroom, full with skylights, home windows, and loads of pure gentle to carry additional gentle to the area,” provides Shortmeyer.
Having a extra open idea for the kitchen and household space was a significant objective for this challenge. For a household with 4 children, the overarching concept was actually simply to have a central place the place they may all be collectively.
“Julie wished to face at her kitchen sink and have the ability to look out to see her children and buddies gathered round an island,” says Shortmeyer.
And this renovation introduced her dream to life.
The challenge included knocking out a wall and increasing the sq. footage with a purpose to incorporate a 13-foot island into the area.
“With this renovation, the house nonetheless has some quiet locations to retreat to, but it surely undoubtedly helps with Julie’s imaginative and prescient to have an area for everybody to assemble,” says Shortmeyer.
One other attention-grabbing contact — and one more nod to the previous — are the three schoolhouse pendant lights hung overhead.
“I despatched over some lighting choices, and once we selected this pendant lighting, [Julie’s] mother talked about that it was the precise gentle she had in her schoolhouse rising up,” explains Shortmeyer. “It’s neat when one thing particular occurs by completely satisfied accidents like that.”
Hand-painted Windsor-style counter stools and a sliding barn door accomplished this rustic-meets-refined renovation.
“All the kitchen turned out actually fantastically,” says Shortmeyer. “The clear strains and conventional parts pair completely with the heat of the barnwood. The result’s a contemporary luxurious kitchen that feels snug and lived-in — and it’s higher than we might’ve ever imagined.”
This story initially ran in our September issue. For extra tales like this, subscribe to our month-to-month journal.
Our newsletters delivered weekly.
Copyright © 2022 Northern Virginia Journal

source

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button